În rolurile de management și leadership, provocările nu lipsesc, iar sentimentul de a fi depășit este, deseori, un companion neplăcut. O veche zicală hasidică oferă o perspectivă surprinzător de actuală: “Omul are exact atâtea probleme câte poate duce. Dacă te simți copleșit, ori le rezolvi, ori nu sunt ale tale!”
Dar cum o putem traduce în realitatea zilnică a organizațiilor? Am folosit cu umor această zicală în câteva procese de coaching și am observat că dialogul s-a purtat în jurul a 5 teme principale.
-
Claritatea rolului
Ca lider, ai mereu mai multe solicitări decât timp pentru a le rezolva. În fața acestui flux constant de provocări, cum faci diferența între problemele reale și cele pe care ți le imaginezi sau problemele temporare? În acest sens, zicala te invită la reflecție: Ce probleme îți aparțin cu adevărat? Asta înseamnă să distingi între:
- Problemele care sunt direct în controlul tău (legate de echipa ta, procesele tale, obiectivele tale);
- Problemele care țin de alte persoane sau departamente, dar pentru care ai tendința de a te responsabiliza.
Nu toate problemele care ajung la tine îți aparțin și nu toate trebuie rezolvate de tine. Prioritizarea este esențială și un semn de maturitate managerială. Câteodată, a spune „nu” sau a clarifica cu părțile implicate devine o formă de inteligență strategică.
-
Rol „mare”, responsabilități „mari”
Probabil este util să-ți amintești că ai ajuns într-o poziție de leadership datorită faptului că ai capacitatea și resursele să gestionezi provocările pe care le întâlnești. De multe ori, sub presiune, poți simți că responsabilitățile tale sunt copleșitoare și uiți că ai tot ceea ce-ți trebuie ca să faci față. În loc să te întrebi „De ce mi se întâmplă asta mie?”, întreabă-te „Cum mă pune în valoare această provocare?”.
-
Încrederea
Ca lider, unul dintre cele mai frecvente motive pentru care ajungi să te simți copleșit este tendința de a încerca să rezolvi totul singur. Aceasta este o capcană în care cad oamenii care vor să aibă control total asupra fiecărui detaliu.
Dacă anumite probleme nu sunt ale tale — în sensul că nu necesită intervenția ta directă — atunci ele pot și trebuie să fie delegate. „Cum susții echipa să te susțină?”
-
Gestionarea stresului
Când simți că ești depășit de probleme, primul pas este să îți regăsești calmul și, eventual, umorul, perspectivele. Stresul cronic duce la decizii impulsive, neclare, și afectează sănătatea pe termen lung. Meditația, un spațiu de dialog și auto-observare (coaching) sau pur și simplu o pauză programată pot contribui la creșterea clarității mentale. Zicala ne amintește că, oricât de dificile ar părea provocările, există o soluție pentru fiecare dintre ele. Această soluție, însă, nu va apărea întotdeauna atunci când ești într-un ritm frenetic. „Tu unde ești pe agenda ta?”
-
Acceptarea faptului că nu poți controla totul
Unele probleme nu au soluție imediată sau directă. Ele fac parte dintr-un ecosistem organizațional mai complex, unde soluțiile apar gradual sau sunt influențate de factori externi. Dacă simți că anumite provocări sunt dincolo de controlul tău, probabil că ai dreptate.
În loc să te împotmolești, întreabă-te dacă acea problemă necesită o soluție acum, dacă ești tu cel mai potrivit pentru a o rezolva sau dacă este o situație care cere răbdare și ajustare a strategiilor pe termen lung. Acceptarea incertitudinii este uneori cel mai înțelept lucru pe care îl poți face. „Ce nu este sigur în controlul tău?”
Așadar: “Omul are exact atâtea probleme câte poate duce. Dacă te simți copleșit, ori le rezolvi, ori nu sunt ale tale!”
Despre autor
Monica GRIGORIU
– MCC
Monica este un observator atent al modului în care sistemele influențează și modelează comportamentul uman. Este dedicată să susțină oamenii să înțeleagă că poziționarea în interacțiuni este simultan parte din problema și parte din soluție și că transformările mari în viață încep cu schimbări mici de înțelegere.
Punctele de vedere și opiniile exprimate în articolele invitaților, prezentate pe acest blog, aparțin autorului și nu reflectă neapărat opiniile și punctele de vedere ale Federației Internaționale de Coaching (ICF). Publicarea unui articol aparținând unui invitat pe blogul ICF Romania nu echivalează cu aprobarea sau susținerea din partea ICF Romania a produselor sau serviciilor furnizate de autor.
Cei care doresc să afle mai multe despre autor sau să îl contacteze sunt invitați să o facă prin intermediul retelelor sociale, a paginilor personale sau profesionale din social media sau pe site-urile profesionale ale acestora.