IGNITE

ICF ROMANIA

Proiectele IGNITE organizate de ICF România în perioada 2019 - 2024

Proiectele IGNITE se desfășoară la nivel internațional, sub umbrela ICF Foundation, cu scopul de a avea, prin coaching, un impact pozitiv asupra societății.

Prin proiecte de coaching pro bono, inițiativa IGNITE folosește puterea colectivă a capitolelor ICF pentru a accelera Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG) ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) până în 2030.

De la lansarea sa în 2017, accentul s-a pus pe Obiectivul #4: Educație – asigurarea unei educații de calitate incluzive și echitabile și promovarea oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții pentru toți. Organizațiile cu care s-a colaborat anterior în cadrul proiectelor IGNITE au fost fie ONG-uri, fie instituții publice de învățământ (ex: școli), fie instituții private, iar beneficiarii direcți au fost liderii acestor organizații.

În ultimii ani, proiectele IGNITE și-au extins impactul pozitiv în societate prin concentrarea pe din ce în ce mai multe obiective de sustenabilitate ale ONU.

2019

În 2019 noi, ICF România, am lansat primul proiect IGNITE în România. Având ca partener organizația AVE – Asociația de Valori în Educație, prin proiectul lor Academia de Leadership și Management Școlar, proiectul IGNITE 2019 a avut ca obiectiv contribuția la schimbarea sistemului de învățământ românesc, prin oferirea de ore de coaching pro bono către liderii din educație. Beneficiarii acestor ore de coaching au fost 15 directori de școli și licee din țară.

2022

În anul 2022 am continuat proiectele IGNITE la nivel local, prin inițierea colaborării cu organizația Voluntari pentru Idei și Proiecte (VIP) – una dintre cele mai mari ONG-uri studențești din România, condusă de studenți și având ca membri studenți din marile universități: Universitatea de Studii Economice București, Universitatea București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Universitatea Politehnică din București și alte universități importante.

În fiecare an, VIP România organizează peste 10 programe și proiecte de dezvoltare personală și profesională dedicate studenților. Viziunea VIP este: Credem că oamenii excepționali pot face o schimbare în societate și, prin urmare, investim în potențialul tinerilor. Construim fundația societății de mâine.

Succesul parteneriatului din 2022 cu VIP România (care adresează Obiectivul #4 al ONU), prin care 23 de coachi profesioniști certificați ICF și membri ai comunității ICF România au oferit sesiuni de coaching pro bono unui număr de 23 de studenți din echipa de conducere a VIP, ne-a determinat să extindem proiectul – căruia, inspirați de feedback-urile primite de la studenți, i-am dat și un nume 😊: Construim Leadershipul Tinerilor Excepționali, prin Coaching.

Scopul principal al proiectului este de a contribui la construirea unei societăți înfloritoare, oferind unui număr substanțial de studenți oportunitatea de a-și dezvolta abilități relevante pentru o viață profesională de succes, ca angajat sau ca antreprenor. Gama de astfel de abilități relevante include, fără a se limita la următoarele: leadership, managementul oamenilor și al timpului, gândire critică și strategică, conștientizare de sine, inteligență emoțională și socială.

Obiectivul proiectului este, așadar, de a sprijini studenții, prin coaching, să-și îmbunătățească abilitățile de leadership, atât în plan profesional, în echipele din care fac parte și/sau pe care le conduc, cât și în plan personal.

2023
În 2023 alți 18 studenți, din noua echipă VIP – care a preluat mandatul anual de conducere a organizației, au beneficiat de sesiuni de coaching oferite prin programul IGNITE 2023. Valoarea estimată (conform tarifelor regionale ale ICF) a celor două proiecte IGNITE, ICFRo – VIP, desfășurate în 2022 și 2023, este de 46K USD.
2024
Colaborarea dintre ICF România și VIP, prin programul IGNITE, continuă și în 2024, cu alți 20 de studenți care s-au înscris deja pentru a beneficia de orele de coaching oferite de coachii profesioniști, certificați ICF, membri ai ICF România.

Hai să vedem ce spun chiar studenții (în cele 3 scurte înregistrări video de mai jos) – beneficiari de coaching, la finalul proiectelor IGNITE?

Iată câteva gânduri și idei pe care Anais Bîra – Președinta organizației VIP în perioada 2021-2022, alege să le împartașească cu noi, despre impactul coaching-ului asupra dezvoltării abilitaților ei de leadership, a creșterii profesionale și personale a fiecărui membru al echipei, precum și asupra evoluției echipei lor de conducere.

Coaching-ul ne-a ajutat să ne conectam mai ușor, să setam obiective pentru evoluția noastră personală și profesională, să comunicăm mai bine, cu deschidere către inovare, să luăm cele mai bune decizii în situații de criză, să facem managementul conflictelor și al stresului, să ne consolidam echipa, prin evoluția personală a membrilor ei. Cu cât ne perfecționam noi înșine mai mult, în orice rol am avea, cu atât îi putem ajuta și pe ceilalți să evolueze, în același mod în care am fost și noi ajutați de către coachi.

Și iată ce ne împărtășește Miruna Vișinoiu, Project Manager în organizația VIP, în perioada 2012-2022.

Coaching-ul ne-a ajutat să ne exploarăm pe noi înșine pentru dezvoltarea noastră personală și profesională, pentru îmbunătățirea stilului de viață, atat individual cât și în cadrul echipelor din care am facut parte în proiectele noastra. Coaching-ul m-a ajutat să mă descopăr, să capăt mai multă încredere în propriile forțe, să învăț să comunic eficient cu oamenii din jur și, mai ales, cu mine. Am învățat cât de important este să mă pun pe primul loc și să-mi comunic gândurile și emoțiile exact la momentul potrivit. Sunt profund recunoscătoare pentru programul de coaching pe care l-am avut.

Iată câteva gânduri și de la Cătălina Pîslaru despre impactul coaching-ului atât asupra dezvoltării ei profesionale și personale cât și asupra performanței echipei de conducere a VIP România. Cătălina a beneficiat de coaching și în 2022 și în 2023, pentru că în 2022 a ales să candideze pentru poziția de conducere a organizației VIP, devenind astfel Președinta VIP România în perioada 2022-2023.

Coaching-ul m-a ajutat atât ca persoană, ca studentă, cât și ca membră a organizației și a echipei de management. M-a ajutat să înțeleg că există permanent ceva de îmbunătățit la mine, că pot să iau decizii importante – în consecință am luat decizia să candidez pentru funcția de Președintă a organizației VIP, m-a ajutat să-mi organizez mai bine timpul și să-mi ating potențialul în această perioadă.

Regăsiți aici și câteva feedback-uri de la studenții care au beneficiat de coaching în proiectul IGNITE 2023:

În 2023, ICF România a inițiat o nouă colaborare în cadrul proiectelor IGNITE, cu Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii Cluj-Napoca (IMM Cluj) – a cărei misiune este de a promova și susține dezvoltarea ecosistemului antreprenorial, de a participa la dezvoltarea unei comunități de afaceri durabile și prospere, de a înțelege nevoile antreprenorilor și de a-i ajuta să-și atingă potențialul.

Astfel, prin proiectul IGNITE desfășurat în colaborare cu IMM Cluj, sub numele Sprijinim Femeile Antreprenoare, prin Coaching – în care ne-am concentrat pe dezvoltarea abilităților de leadership ale femeilor antreprenoare, adresăm un alt obiectiv al Organizației Națiunilor Unite: Obiectivul #5 Egalitate de gen – obținerea egalității de gen și împuternicirea tuturor femeilor și fetelor.

Scopul principal al acestui proiect IGNITE este de a contribui la construirea în România a unui mediu de afaceri performant și incluziv, oferind unui număr de 23 de femei antreprenoare – beneficiare ale programului IMM-Cluj ‘Femeia Antreprenor 2023’ din zona de Nord-Vest – oportunitatea de a-și dezvolta abilități relevante pentru crearea unei afaceri de succes, precum și pentru crearea, în același timp, a unui echilibru sănătos și armonios între viața profesională și cea personală. Valoarea estimată a acestui proiect (conform tarifelor regionale ale ICF) este de 13,4K USD.

Ne bucurăm foarte mult că prin proiectele IGNITE putem sprijini, prin servicii de coaching profesionist, zone relevante la nivelul întregii societăți românești: antreprenoriat, educație (studenți, directori de școli) – acolo unde exista provocări și, în acelasi timp, potențial și dorință de creștere și dezvoltare – reușind, în acest fel, să facem cunoscute beneficiile coaching-ului profesionist către cât mai mulți oameni, atât din zona de educație cât și din diverse comunități de business din Romania.


Mulțumim foarte mult tuturor coach-ilor – membri certificați (ACC, PCC sau MCC) ai ICF România, care au ales să se implice în aceste proiecte, prin oferirea de ore de coaching pro-bono, contribuind astfel la construirea unei societăți românești sănătoase și prospere. Ne bucurăm mult să vă avem alături și să creștem, împreună, impactul pozitiv al coaching-ului profesionist în Romania.

Mai multe informatii despre partenerul nostru, VIP Romania

Detalii despre impactul proiectelor IGNITE, la nivel internațional, în 2018 si 2019:

Detalii despre ICF Foundation și proiectele Ignite: