Atât ca lider cât și ca și coach am avut de învățat lecția ritmului. Ca lider: că sinergia echipei e la fel ca homeostazia corpului uman, adică nu însemnă acțiuni identice ci acțiuni sinergice. Ca lider te prinzi destul de repede, când eșuezi, mai ales, că în absența unei empatii fine, alerte și a unei comunicări autentice, a ascultării ritmului omului, cu scopul de a înțelege esența sa, nu poți crea și susține un spațiu sigur, plăcut si fertil unde oamenii să se simtă acceptați, apreciați și sprijiniți să-și manifeste potențialul lor unic, în felul lor unic. Ia timp să-ți calibrezi propria rețetă de a fi aliniat la sinele tău superior și de a genera și menține în actul de leadership atât structură, proceduri și reguli, cât și ascultare profundă, înțelegere, incluziune, creativitate și sinergie. Leadership înseamnă până la urmă, câți oameni se acordează cu tine, te urmează și rămân înrolați productiv în viziunea ta. Cunoașteți pe cineva ce ar vrea oare să se acordeze cu un lider dacă-l simte că are o frecvență joasă?
Ca și coach, începi să simți profund, după vreo mie- două de ore de coaching, că există cu adevărat un ritm unic al fiecărui om, al fiecărei echipe, al fiecărui proces, și că atașamentul tău ca și profesionist de a produce rezultate mai rapid decât celălalt sistem permite, ar atrage opusul.
Dar ce înseamnă cu adevărat să simți acordajul dintre tine și clientul tău, individ sau echipă? Înseamnă calibrarea ta în primul rând la frecvența păcii sufletești și a iubirii necondiționate. Și apoi, ca pas 2, la ascultarea profundă, a ceea ce clientul spune dincolo de cuvinte. Însemnă să adresez nespusul cu gingășie, grație și smerenie. Înseamnă să privesc clientul fără să îl judec, exact când îmi vorbește despre blocajele, derapajele sau limitările sale și să renunț la ideea de a veni cu o întrebare ”deșteaptă” prea brutal, prea de îndată. Însemnă să rămân calibrat în umanitatea mea rezonantă, generoasă și să creez un spațiu sigur, poate singurul spațiu cu acest tip de energie din viața sa, în care are dreptul să fie exact așa cum este, și deși nu pare că poate progresa atunci, să aibă conștiința subtilă a faptul că el este perfect , complet și plin de resurse și ca este absolut ok să exploreze momentul ruperii de ritm sau al impasului, fără ca acest moment să miroasă a ceva negativ. Înseamnă să te conectezi cu el cu răbdare și orice adresezi să o faci ingenuu din iubire necondiționată. Și să ai încredere că uneori, 15 minute finale de sesiune activă pot fi decisive, pentru un salt calitativ, și să ai curajul să-i lași clientului să folosească alte 75 de minute pentru a se acorda el cu el, a ajunge din nou la esența lui. Uneori asta avem de facilitat ca și coach. Reîntoarcerea din hățișul interferențelor către nucleul încrederii, al adevărului interior și al intuiției. Recentrarea în nucleul nostru de putere, pentru noi coachii, este antrenată, deci mult mai ușor de obținut, instant. Dar pentru un client sau o echipă aflată sub avalanșa stresului necunoscutului deci al cortizolului în procentaj mare, uzant, obținerea re-centrării solitar, poate dura uneori zile întregi.
Ca și coachi iubim conștientizarea și soluțiile, momentele de a-ha și sclipirea minții, și zgomotul intuiției care strigă-n client cu puterea să facă o transformare semnificativă. Dar oamenii au cea mai mare nevoie de iubire, suport, acompaniere și parteneriat când ceva în ei este dezaliniat, înfricoșat, blocat. Și intuitiv, atunci n-ar veni la coaching, pentru a nu se expune în clipele de vulnerabilitate.
Cum coachingul începe de la prima silabă pe care o pronunță clientul în întâlnire și cum sunetul aliniază materia, din acel spațiu de ascultare profundă, dacă ești prezent și atent la ritmul real al clientului, știi mereu ce ai de făcut. Și cel mai important este ca tu să rămâi clar, conectat la intuiția ta și prezent 100%.
Acum 350 de ani, omul de știință olandez Christiaan Huygens a observat că două ceasuri cu pendul își sincronizează balansul în timp. Explicați fenomenului a dus la multe controverse științifice de-a lungul secolelor. Un studiu recent apărut în revista Nature Scientific Reports a prezentat o soluție: pendulele transferă energie între ele prin impulsuri sonore. O echipă de oameni de știință portughezi a emis ipoteza că aceste impulsuri se mișcă de la un ceas la altul, perturbând oscilația pendulelor și, în cele din urmă, determinând sincronizarea acestora. Ei au dezvoltat un model matematic complex înainte de a efectua experimente cu o pereche de ceasuri. Predicțiile teoretice și simularea se potriveau, au descoperit ei. Transferul de energie se face printr-un impuls sonor, a declarat coautorul studiului, Luis Melo de la departamentul de fizică al Universității din Lisabona.
Așadar, fiind entități cu coerență cardiacă și având în modelul ritmului bătăilor inimii, propria structură de tip pendul, este foarte posibil ca și clienții noștri să intre în efectul de rezonanță cu noi, și să își re-calibreze frecvența, în sens benefic, grație muncii noastre efectuate în primul rând cu noi înșine, care fiind pe frecvența păcii sufletești ( 200 hz) și apoi a iubirii (500 hz) să putem facilita salturi în conștiință prin acordaj.
Care e frecvența ta ca leader sau ca și coach, azi? Dar cea a clientului sau a colegului tău? Dar a echipei din fața ta?
Calibrează-te întâi pe tine. & Go!
Despre autor
Maria-Iris Höeppe
- MCC
Maria-Iris Höeppe este Master Certified Coach-MCC-IC și autorul volumului ”Cărtea despre schimbări” . De asemenea, e certificată ca executive coach și team coach de către „Coaching and Leadership International-Canada”. De 13 ani, face coaching în fiecare zi. Lucrează atât în programe individuale cât și cu echipe care vor să se dezvolte. In cei 15 ani de carieră anterioară în sales management în mediul B2B, a văzut progrese impresionante prin coaching, ce i-au întărit credința în puterea acestor procese în susținerea performanței oamenilor și a businessurilor. A gestionat portofolii de peste 50 milioane €, și a fost provocată ca si dvs., de leadershipul echipelor, așa că vă puteti întâlni împreună pe un teritoriu comun al conversațiilor puternice, conștientizărilor și planurilor de acțiune menite a produce rezultate. Pe lângă coachingul 1-to-1, ‘de cabinet’, genul său favorit de muncă este coachingul echipelor medii și al boardurilor de directori ale companiilor care se confruntă cu schimbări și doresc să creeze noi viziuni, proiecte, planuri de echipă sau să schimbe paradigme. A condus programe de coaching și susținut workshopuri specializate în leadership în peste 100 de companii. Este mamă, admiră filosofia Zen, iubește performanța, cărțile, câinii, orhideele și soarele. A călătorit în 33 de țări, are rezidența în 2, a lucrat în 4, cu clienți din 20 de culturi diferite.
Punctele de vedere și opiniile exprimate în articolele invitaților, prezentate pe acest blog, aparțin autorului și nu reflectă neapărat opiniile și punctele de vedere ale Federației Internaționale de Coaching (ICF). Publicarea unui articol aparținând unui invitat pe blogul ICF Romania nu echivalează cu aprobarea sau susținerea din partea ICF Romania a produselor sau serviciilor furnizate de autor.
Cei care doresc să afle mai multe despre autor sau să îl contacteze sunt invitați să o facă prin intermediul retelelor sociale, a paginilor personale sau profesionale din social media sau pe site-urile profesionale ale acestora.