Coachingul clasic, în varianta lui de însoțire prin vorbire este un proces nedovedit ca fiind extrem de eficient. Există o lipsă ciudată de evidențe științifice că vreun proces de acest gen poate îmbunătăți realizarea unui obiectiv.1 Cele 7 idei de mai jos sunt o încercare de demonstrație a unei perspective diferite asupra coachingului și reprezintă opțiuni complementare pentru coachii profesioniști.
1. Structurile determină procesele pe care le conțin. În timp, procesele osifică în timp structurile în care au început. Creierul este o structura. Mintea este un proces. Până la în jurul vârstei statistice de 42 de ani, axonii, dendritele și mielina sunt influențabile de către procesele mentale.2 Și, reciproc.
Comportamentele, abilitățile și atitudinile noastre sunt procese-produs ale structurilor epigenetice (nurture) și genetice (nature). Unele procese sunt adânc înrădăcinate (atitudinile, caracterul) în timp ce altele sunt superficiale (comportamentele).
Coachingul eficient este acela în care clientul este ajutat să schimbe structurile, contextele, situațiile și rețele din care este prins astfel încât acestea să îl conducă spre procese pe care și le dorește.
2. Cel mai puternic factor de schimbare este mediul înconjurător. Prin urmare, schimbările structurale (ale contextelor și situațiilor, locurilor și momentelor) sunt cele mai puternice. De ordinul doi de putere sunt structurile relaționale, de exemplu părerile altora (feedback-ul, sfaturile cerute de la experți). De ordinul trei de putere sunt dovezile personale, acțiunile auto propuse și îndeplinite care s-au soldat cu succes sau cu eșec. De ordinul patru abia sunt cele voliționale.
Dacă vrei să obții ceva în viața ta singur, fără ajutorul unui coach, atunci poți încerca astfel (de la (A) la (B), în ordinea crescătoare a efortului volițional necesar):
(A) Schimbă locul, contextele și situațiile astfel încât cele noi să favorizeze ceea ce vrei să obții
(B) Schimbă grupul de prieteni, astfel încât cei noi să aibă deja ceea ce vrei tu să obții
(C) Inventariază situații anterioare în care ai obținut ceea ce vrei să obții și acum și repetă
(D) Propune-ți să obții și treci la acțiune.
Coachingul eficient se concentrează pe chestionarea, contrazicerea și chiar dărâmarea structurilor existente de sprijin ale clientului astfel încât mintea lui să își readapteze procesele la noile structuri (contexte, situații) favorizante pentru obiectiv.
3. Creierul (ca structură) este făcut să rețină întâmplări încărcate emoțional: le reține sub forma amintirilor care nu sunt altceva decât imagini, filme și dialoguri mentale simplificate și esențializate.
4. Prin urmare, procesele mentale sunt holograme, imagini, filme și dialoguri aparente (povești încărcate emoțional). Nu sunt structuri fizice. Prin urmare, când un client de coaching spune „eu nu am încredere în mine”, el descrie de fapt o imagine, film sau dialog repetitiv din mintea sa, provenit dintr-o structură externă anterioară (o întâmplare, o situație, un context întâmplat deja).
Coachingul eficient consideră ceea ce spune clientul drept aparențe, filme, imagini și dialoguri ce pot fi rescrise. Coachingul eficient ajuta clientul să se poziționeze în structuri noi (întâmplări, contexte, situații) în care procesele aparente mentale ale clientului să fie rescrise automat în sensul dorit de acesta.
Coachingul ineficient consideră ceea ce spune clientul drept adevăr și real fizic și încearcă schimbarea acestui adevăr în sensul dorit de client printr-un alt proces, al coach-ului, acel proces al comunicării de coaching (întrebări, păreri, feedback etc.).
5. Dintre toate procesele mentale ale unui client, cele care merită primele rescrise sunt următoarele :
(a) Filmul mental despre cât de mult control avem asupra destinului și vieții proprii.
(b) Filmul mental despre cât de competenți suntem să obținem ceea ce ne propunem
(c) Filmul mental despre ce este cel mai important pentru noi (ce valorizăm cel mai mult)
(d) Filmul mental despre ce să-l de obiective merită urmărite (măiestrie și creație personală sau aparență de supraviețuire în fața altora)
(e) Filmul mental despre cât de multe poți schimba și ce poți schimba la tine
Coachingul eficient nu ajuta clientul să își rezolve vreun obiectiv, darămite vreo problemă, ci alege să lucreze doar cu acei clienți care au deja aceste filme mentale potrivite sau îi ajută pe cei care le-au pe cele mai multe dintre ele să și le rescrie și pe celelalte mai puțin potrivite (performeri).
6. Performerii sunt aceia care merg împotriva firii și naturii. Firesc este să disipezi energie, nu să produci. În natură, structurile au rolul de a disipa energia proceselor.4 Valea (structură) unui râu (proces) are rolul de a facilita curgerea (disiparea energiei) cât mai ușoară a apei către relief mai jos și către mare. Ca și structură, creierul celor mai multor oameni funcționează pentru a disipa energie mentală, pentru a facilita procese desfășurate eficient (scurte și cu energie mică), în scopul supraviețuirii.
Din acest punct de vedere, în cazul performerilor, combinația creier-minte este una ne-naturală pentru că orice auto-propunere de obiectiv reprezintă un proces cu consum mare de energie, îndreptat nu către supraviețuire ci către creație.
Coachingul eficient înțelege diferența dintre procesul mental al supraviețuirii și procesul mental al creației și susține doar performerii, cei care au un istoric de succes de creație anterioară.
7. Procesul mental esențial în obținerea și realizarea unui obiectiv de către un client de coaching performer este filmul obiectivului creat.
Coachingul eficient ajută clientul să își scrie mental un scenariu cât mai complet senzorial al îndeplinirii obiectivului, folosind senzații, emoții, imagini, sunete, dialoguri imaginate cât mai puternice. Acest film are în centru un personaj, clientul, în postura lui ideală (ideal self).5
[1] Robert E. Kaplan, ‘The Conspicuous Absence Of Evidence That Process Consultation Enhances Task Performance’, https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/002188637901500309
[2] Stuart Hameroff în the Huffington Post, ‘Is Your Brain Really a Computer, or Is It a Quantum Orchestra?’, 09 Iulie 2015
[3] Bobby Hoffman, PhD., ‘Motivation for Learning and Performance’, Academic Press, 2015, https://www.elsevier.com/connect/the-5-most-powerful-self-beliefs-that-ignite-human-behavior
[4] Adrian Bejan, Peder Zane, ‘Design În Natură’, Editura Agir.
[5] Richard Boyatzis, ‘Helping People Change: Coaching with Compassion for Lifelong Learning and Growth’, Harvard Business Review Press, 2019
Despre autor
George Bragadireanu
- MCC
George a intrat în profesia de coaching în 2011, după 13 ani de carieră corporativă în instituții financiare multinaționale. A urmat cursurile mai multor școli internaționale de coaching și are câteva alte specializări în coaching existențial, logoterapie sau evaluări ale valorilor de leadership.
Este un susținător continuu al coaching-ului profesionist, contribuind la industria de profil prin traducerea sau finanțarea apariției unor cărți pe această temă, lansarea de aplicații pentru smartphone-uri dedicate educației managerilor despre coaching sau scriind cărți și articole. Este autorul cărții „The Leadership Spark: The New Integral Technique To Ignite Your Creative, Innovative, And Strategic Leadership” despre inovația integrală și despre modul în care cineva poate deveni creativ în actual conducerii.
Practica sa se întinde pe o perioadă de 11 ani și îi place să folosească analogia de a spune că „a ajutat un client în fiecare săptămână timp de 11 ani, șapte zile pe săptămână, o oră în fiecare zi”.
Îi place SCI-FI, jazz-ul, urmărește lansările de rachete în spațiu și flirtează cu multe sporturi, inclusiv ultramaratoane, triatlonuri și tenis.
Punctele de vedere și opiniile exprimate în articolele invitaților, prezentate pe acest blog, aparțin autorului și nu reflectă neapărat opiniile și punctele de vedere ale Federației Internaționale de Coaching (ICF). Publicarea unui articol aparținând unui invitat pe blogul ICF Romania nu echivalează cu aprobarea sau susținerea din partea ICF Romania a produselor sau serviciilor furnizate de autor.
Cei care doresc să afle mai multe despre autor sau să îl contacteze sunt invitați să o facă prin intermediul retelelor sociale, a paginilor personale sau profesionale din social media sau pe site-urile profesionale ale acestora.