Hearing One Another Through Noise. Despre zgomot, ascultare și prezență.

“It was strange how loud the world was when you weren’t filling it up with your own noise.”

Bridget Asher

În plină era a tehnologiei, pe fondul marilor mișcări politice care animă societatea în acest moment, zgomotul a devenit o constantă de actualitate – este atât un scop în sine, cât și un mijloc de a ne deconecta de la toate și de… tot.

Suntem permanent asaltați de zgomote, preponderent negative, menite să amplifice ignoranța și să hrănească goana după senzațional. Trăim în cea mai zgomotoasă epocă a omenirii, în care totul se desfășoară cu viteză luminii, inclusiv bruiajul informațional. Din păcate, saltul semnificativ al tehnologiei nu este susținut și de un salt calitativ în direcția dezvoltării plenare a societății, iar acest fapt devine evident prin volumul amplificat al zgomotului.

Zgomotul poate fi seducător atunci când ne distrage atenția de la conștientizarea propriilor noastre limite, blocaje și puncte nevralgice ale dezvoltării. Chiar și ignoranța este dulce în lipsa asumării responsabilității față de propriul adevăr. Coaching-ul ne eliberează, în schimb, de presiunea inutilității și ne centrează pe poziția de leader al propriei noastre vieți.

În prezent, principiul “Where attention goes, energy flows” (Thrive Global) poate fi o explicație plauzibilă pentru ratele inimaginabile de frecvență a burnout-ului și a altor fenomene care afectează sănătatea mentală. Bombardați cu sarcini, priorități, urgențe, doleanțe mai mult sau mai puțin justificate, devenim incapabili să distingem esențialul de inutil. Nu este de mirare că ne ignorăm propria esență până în momentul în care suntem copleșiți de amploarea evenimentelor “de impact”, care ne relevă, de fapt, ceea ce este cu adevărat important.
În lipsa igienei informaționale, zgomotul ne suprasolicită simțurile până la epuizare resurselor vitale, creând o prăpastie între obiectivele și acțiunile noastre și adâncind vidul emoțional. Pentru mine, coaching-ul reprezintă resursă cea mai valoroasă pentru reabilitarea Sinelui, liantul dintre aspirații și posibilități, antidotul suprem la poluarea informațională care ne agasează la orice pas.

În zilele noastre, a distinge vocea interioară de zgomotul de fundal reprezintă în același timp un act de responsabilitate personală, o dovadă de inteligență emoțională și o demonstrație de asumare și curaj. Conștientizarea bruiajului ne eliberează de actele ratate ale rațiunii și lasă loc dialogului real cu noi înșine și cu ceilalți.

Trăim cu adevărat atunci când suntem prezenți în propria noastră viață, ascultându-ne vocea înțelepciunii și conectandu-ne în mod veritabil cu cei din jur. A asculta activ reprezintă astfel o virtute, dar și un dar prețios pe care îl putem oferi celorlalți – fundația în baza căreia cultivăm interacțiuni reale, autentice, lipsite de stridența zgomotului de fundal.

Mai presus de a fi un skill esențial în coaching, ascultarea ne ancorează în propria noastră viață, ne amplifică prezența și ne antrenează starea de a “curge” în fluxul momentului prezent. Dintr-o dată, zgomotul se estompează, liniștea ne ascute simțurile și astfel ne putem asculta propria simțire și putem lua cu adevărat pulsul realității. În definitiv, în fiecare dintre noi pulsează dorința de a fi văzuți, ascultați și iubiți pentru ceea ce suntem, atunci când esența vibrează mai tare că zgomotul.

“You walk away from the unneeded noise to plunge into the unwavering wisdom. Walking away from what seems to be life walks you în to the beat of it.”

Jayita Bhattacharjee

În acest an, ICF România organizează Conferința Anuală de Coaching și Leadership – “Hearing One Another Through Noise”, o ocazie minunată de a ne deconecta de la zgomotul de fundal, de a cultivă învățarea și de a exersa ascultarea activă și conectarea autentică prin intermediul workshopurilor !live.

https://coachingfederation.ro/wp-content/uploads/2022/02/petra_blog.jpg

Despre autor

Petra Paitici, ACC

  • este Associate Certified Coach (ICF) și are o experiență profesională eclectică și multidisciplinară în domenii precum consultanța de imagine, PR event management, studii clinice și coaching în domeniul privat de sănătate.În practica sa de coaching, Petra susține procesul de dezvoltare holistică, dincolo de nivelul personal, individual sau convențional, cultivând și promovând abordarea transpersonală.Este adepta procesului de actualizare a potențialului uman, realizarii de sine și “lifelong learning”.Credința Petrei este că “Educația crește vibrația”, iar acest principiu deservește cu eleganță spațiul intim în care știința întâlnește spiritualitatea.Certificări: Formator, Specialist în activitatea de Coaching și Manager de Proiect ANC.

Punctele de vedere și opiniile exprimate în articolele invitaților, prezentate pe acest blog, aparțin autorului și nu reflectă neapărat opiniile și punctele de vedere ale Federației Internaționale de Coaching (ICF). Publicarea unui articol aparținând unui invitat pe blogul ICF Romania nu echivalează cu aprobarea sau susținerea din partea ICF Romania a produselor sau serviciilor furnizate de autor.

Previous Post
Newer Post