SHORT BIO
Rudolf Nyari este Coach Profesionist specializat pe zona de performanta in echipe si-a început activitatea profesionala in mediul academic. Apoi a decis să-si indrepte atenția către propria dezvoltare și a devenit antreprenor, astfel că a dezvoltat, construit si pus in practică propriile idei, aspiratii și vise în companiile pe care le-a înființat. Pasionat de creștere și științele educației incepand cu 2015 sustine coaching profesionist atat prin educarea altor specialist in domeniu cat si prin interventii organizationale și sportive, momentan fiind Președinte în Echipa de voluntari ICF Romania.
1. Având și un parcurs în mediul academic, ce te-a condus către coaching și cum au contribuit aceste experiențe anterioare la viziunea ta asupra dezvoltării personale și profesionale?
Din punctul meu de vedere, coachingul face parte din dezvoltarea mea atât ca persoană, cât și ca profesionist. Coachingul a determinat schimbarea de care aveam nevoie în acel moment în viața mea, pentru a construi cadrul în care să ofer mai departe din experiența mea anterioară, atât din mediul academic, cât și cel de antreprenor.
2. Care a fost cea mai semnificativă provocare cu care te-ai confruntat în această tranziție și cum ți-a modelat aceasta abordarea ca și coach?
Cea mai mare provocare a fost să las în urmă ceea ce făceam înainte și să-mi dedic timpul acestei profesii. Cu siguranță, toate acțiunile și etapele prin care trecem în viață ne definesc identitatea și modul în care gândim și facem lucrurile. Astfel, experiențele mele din trecut mă definesc ca profesionist astăzi. Fiecare experiență, reușită sau eșec din trecut sunt prezente în sesiunile mele de coaching și ma ajuta să construiesc o mentalitate de „a fi coach”.
3. Cum folosești lecțiile învățate din cariera ta pentru a facilita schimbări semnificative, atât în viețile celor cu care lucrezi, cât și în relațiile cu oamenii din viața ta personală?
În primul rând, îi las pe clienții mei să definească ce înseamnă „schimbarea” pentru ei și sunt doar partenerul lor în această călătorie. Am învățat că pentru a fi un coach bun, trebuie să fii un client bun, să crezi în proces, să experimentezi puterea coachingului și să construiești pe baza acestuia. În ceea ce privește oamenii din viața mea, am învățat să nu fac coaching cu ei. Dacă doresc, pot apela în mod deliberat la acest serviciu. Cu siguranță, modul meu de gândire, comportamentele și acțiunile sunt sub influența coaching-ului și mă ajută să construiesc relații sănătoase, să fac alegeri conștiente și să mă observ mai mult.
4. Cum îți influențează rolul de președinte ICF România viziunea asupra comunității de coaching și ce valori promovezi pentru a sprijini dezvoltarea profesiei?
Rolul de președinte este o etapă în activitatea mea de voluntar ICF. Cred mult în această profesie și în loc să aștept ca alții să facă ceva, am decis să contribui și să dau înapoi din ce am învățat de-a lungul vieții. Cred în oameni, în diversitatea lor, în puterea comunităților și cred că ICF România este și va fi cea mai importantă organizație de coaching din România.
5. Ce aspecte ale procesului de coaching crezi că sunt esențiale pentru a cultiva creșterea pe termen lung, atât pentru tine, cât și pentru clienții tăi?
Pentru mine este deosebit de important să am un proces de coaching aliniat competențelor și standardelor din domeniu, să țin cont de codul de etică și conduită profesională și să urmăresc planul de dezvoltare continuă pe care mi l-am fixat. A fi coach înseamnă să crești și să înveți permanent. Consider că învăț cel mai mult de la clienții mei, care vin cu perspective la care eu personal nu m-aș fi gândit niciodată. Aceasta este frumusețea coaching-ului: pe lângă valoarea pe care o aduci, ai posibilitatea să înveți în mod continuu.
6. Cum îți gestionezi propriul echilibru între viața personală și profesională în rolul tău de coach și lider?
Stabilind limite clare de timp și implicare. În momentul în care observ că încep să fac compromisuri într-o direcție sau alta, mă calibrez și merg mai departe.
7. Ce rol joacă tehnologia în practica ta de coaching și cum crezi că va influența viitorul profesiei?
Tehnologia este parte din practica mea zilnică; peste 70% din sesiunile mele sunt online, și consider că tehnologia este ceva de care avem nevoie și care ne ușurează munca. În ceea ce privește viitorul profesiei, inteligența artificială, despre care se discută mult în lumea coaching-ului în ultima perioadă, consider că va influența semnificativ modul în care facem coaching. Noi coachii, putem folosi aceste instrumente pentru a ne ușura munca, pentru a fi mai eficienti, chiar daca pare o amenintare pentru unii in acest moment. Fie că vrem sau nu, aceasta deja există și face parte din profesia noastră.
8. Care a fost cel mai surprinzător feedback pe care l-ai primit ca coach și cum ți-a schimbat acesta perspectiva?
Nu știu dacă este cel mai surprinzător, dar la un moment dat, un client mi-a spus că nu s-a gândit niciodată că va găsi singur răspunsul la toate întrebările sale. În esență, este vorba despre încredere, despre încrederea noastră ca și coach în clienții cu care lucrăm.
9. Ce practici de auto-reflecție folosești pentru a-ți menține claritatea și obiectivitatea în relațiile de coaching?
Coachingul și supervizarea sunt două practici care fac parte din viața mea. Prin coaching găsesc răspunsuri la provocările din viața mea, iar prin supervizare la provocările legate de profesia de coaching. Practica de reflectie ma ajuta sa iau decizii constiente si sa ma adaptez situatiilor cu care ma confrunt.
10. Cum vezi evoluția profesiei de coaching în următorii ani și care crezi că va fi rolul ICF în acest proces de transformare?
Profesia de coaching este una dintre cele mai dinamice profesii la nivel mondial, și la fel se va întâmpla și în România. ICF a jucat și va juca un rol esențial ca promotor în stabilirea și menținerea standardelor în acest domeniu si in definirea coachingului profesionist din Romania.
11. Ce te motivează să continui să explorezi și să crești atât personal, cât și profesional, și ce sfat le-ai oferi celor care sunt la începutul călătoriei lor în coaching?
Bucuria cu care fac lucrurile mă motivează să merg mai departe de fiecare dată. Este important să îți dorești cu adevărat și să aduci valoare, atât pentru tine, cât și pentru clienții tăi, prin ceea ce faci.
By Elena Pomană
Manager Proiect al Inițiativei – Interviu cu un Profesionist: Cunoaște-ți Coach-ul!
Asociat Echipa de Evenimente ICF Romania
Punctele de vedere și opiniile exprimate în interviurile cu invitați, prezentate pe acest blog, aparțin autorului și nu reflectă neapărat opiniile și punctele de vedere ale Federației Internaționale de Coaching (ICF). Publicarea interviului aparținând unui invitat pe blogul ICF Romania nu echivalează cu aprobarea sau susținerea din partea ICF Romania a produselor sau serviciilor furnizate de autor.
Cei care doresc să afle mai multe despre autor sau să îl contacteze sunt invitați să o facă prin intermediul retelelor sociale, a paginilor personale sau profesionale din social media sau pe site-urile profesionale ale acestora.