O dată cu Seria a III-a – 2023-2024, ICF România deschide porțile acestui program pentru toți coach-ii din România.
Modul de structurare al programului Sesiuni facilitate de practică – adresat tututor coach-ilor din România – este sub formă de sesiuni facilitate de mentori coach-i înregistrați ICF, care se oferă (voluntar) să ghideze membrii să își crească nivelul de competență dedicat unei teme specifice.
ICF România răspunde astfel cererii venite din partea a numeroși coach-i care nu fac parte din comunitatea noastră, dar doresc să se antreneze și să învețe coaching profesionist.
Participarea este gratuită doar pentru membrii ICF România, taxa de participare pentru ceilalți coach-i este de 125 lei.
Seria a III-a propune un parcurs diferențiat de practică, antrenament și învățare în funcție de cele 3 niveluri de acreditare oferite de Federația Internațională de Coaching – Associate Certified Coach, Professional Certified Coach, Master Certified Coach.
Astfel, fiecare sesiune va fi orientată către oferirea unui cadru de antrenament și învățare în funcție de nivelul de aspirație al fiecărui coach – de la cei începători, până la cei mai experimentați.
Calendarul disponibil mai jos ilustrează modul cum ICF România a structurat programul pentru această nouă serie de Sesiuni.
Programul este gândit pornind de la cele 8 competențe de bază definite de ICF, dar și de la competențele privind coaching-ul de echipă, după caz. Într-o sesiune pot fi abordate una sau mai multe competențe, la alegerea mentorului.
Formatul sesiunilor, cu o durată maximă de 1.5 ore, va fi definit de mentor-coach-ul care îl susține, putând lua forma unor discuții libere pe competențe, oferirea de informații și sugestii pentru clarificarea anumitor nuanțe și detalii pe tema abordată, antrenament în triade sau sesiuni demo.
Sesiunile se desfășoară în format online, pe platforma Zoom, în intervalul orar 18:00 – 19:30 (ora României).
Sesiunile se adresează tuturor coachilor din România care doresc să învețe, să practice, să exerseze – fie pentru dezvoltare profesională continuă, fie pentru certificare/recertificare, fie pentru obținere de puncte CCE.
Facem precizarea că aceste sesiuni nu vor putea fi contorizate ca sesiuni formale de mentorat, ci sunt sesiuni de antrenament benevole. De asemenea, scopul și formatul sesiunilor nu este nici unul de predare / training, ci sunt axate pe practica și exersarea competențelor definite de ICF.
Participanții sunt rugați să vină pregătiți pentru a practica intens (inclusiv în rol de clienți, cu subiecte pentru scurte sesiuni), a împărtăși din experiența lor profesională cu ceilalți coach-i sau a clarifica și îmbunătăți aspecte din practica lor de coach-i (cazuri întâlnite în practică). De asemenea, participanții sunt rugați să fie deschiși către noi experiențe, către a se expune în calitate de coach-i sau clienți în cadrul sesiunilor de practică, să se implice pentru a contribui la crearea unui spațiu interactiv și dinamic de învățare.