Oare te-ai întâlnit cu această dezbatere din lumea coaching-ului: există clienți coachable și clienți non-coachable? Este o dihotomie care a generat, în timp, răspunsuri variate, chiar și între experții din domeniu.
Am lucrat recent cu un grup de coach-i și sondajul a arătat o împărțire egală: 50% au răspuns „Da” și 50% „Nu” la întrebarea dacă există clienți coachable și non-coachable.
Cele ce urmează reprezintă punctul meu de vedere, născut din practica de coaching de mai bine de 10 ani și câteva mii bune de ore de coaching. Și asta nu înseamnă că poate, după niște alți ani și alte sute sau mii de ore de coaching, nu există și posibilitatea să mă repoziționez.
Te invit mai întâi să privim niște situații posibile.
SPEȚA 1
Clientul este de două luni manager regional într-o organizație. Obiectivul său este îmbunătățirea abilităților de delegare, cu accent pe creșterea gradului de încredere în membrii echipei sale.
În timpul acestei prime discuții, clientul povestește că a ajuns în compania actuală după 1 an petrecut într-o organizație din aceeași industrie. A plecat de acolo deoarece punctele sale de vedere nu erau luate în considerare de superiorii ierarhici. În timp ce povestește, vocea începe să îi tremure, se abține să nu plângă, își cere scuze și justifică starea sa povestind experiențe trăite în cadrul organizației din care a plecat, experiențe caracterizate ,,excepționale, grozave, frumoase”.
La intervențiile coach-ului, orientate în direcția obiectivului exprimat, clientul are scurte momente de focus, apoi revine nostalgic la echipa și organizația din care a plecat.
Întrebări:
- Este acest client coachable?
- Dacă da, cum îi poate coach-ul facilita creșterea?
- Dacă nu, ce comunică coach-ul clientului?
SPEȚA 2
Clientul vine la coaching deoarece simte nevoia unei schimbări în munca sa, care nu îi mai aduce satisfacție. Este analist financiar. Îi place analiza și, în același timp, nu îi mai place, simte că nu aduce valoare prin analizele pe care le face, are un sentiment de inutilitate a eforturilor sale.
Ce și-ar dori prin demersul de coaching este să își definească o direcție nouă de viață, care să îi aducă împlinire, să simtă utilitatea muncii sale.
Diversele invitații la reflecție ale coach-ului se lovesc de ,,nu știu”, ,,nu văd viitorul”, ,,proiecția în viitor nu funcționează pentru mine”, ,,nu știu ce fac în prezent care să le aducă altora bucurie sau valoare” etc..
Sesiunea se derulează pe fondul unui constant ,,nu știu”.
Întrebări:
- Este acest client coachable?
- Dacă da, cum îi poate coach-ul facilita creșterea?
- Dacă nu, ce comunică coach-ul clientului?
SPEȚA 3
Clienta, recent divorțată, mamă a doi copii, își dorește să revină la construcția carierei sale profesionale, după o pauză de 5 ani, alocată creșterii copiilor.
Își dorește ca în 6 luni (perioada contractată pentru demersul de coaching) să își găsească un job într-o corporație, ca specialist în comunicare și marketing. Este dispusă pentru început să accepte o poziție de junior, însă își dorește ca în maxim 1 an să ocupe o poziție de manager senior.
În a doua sesiune clienta vine într-o stare de apatie și spune că a avut o săptămână foarte grea – tocmai a fost data aniversară a căsătoriei ei, eveniment petrecut în trecut în cele mai ,,fantastice” moduri. Deși clienta spune că vrea să se focuseze pe prezent, viitor, carieră, discursul său alunecă frecvent către nostalgie, pierdere, trecut.
Întrebări:
- Este acest client coachable?
- Dacă da, cum îi poate coach-ul facilita creșterea?
- Dacă nu, ce comunică coach-ul clientului?
Sper că aceste spețe au fost pentru tine o oportunitate de a-ți observa mindset-ul actual privind paradigma clienți coachable /vs/ clienți non-coachable.
Am lucrat în sesiuni de coaching cu persoane între 15 și 60 de ani.
Iar experiența mea m-a condus la concluzia că fiecare persoană poate fi acompaniată dintr-un mindset de coaching, cu alte cuvinte, este coachable.
Ce poate fi chestionabil este contextul în care se află, situația pe care vrea să o rezolve. Cu alte cuvinte, uneori se naște întrebarea: în contextul său actual de viață, este coaching-ul cel mai potrivit proces de creștere pentru clientul meu sau poate sunt alte tipuri de intervenții (și experți) care i-ar servi cu adevărat acum? Speranța mea este că, atunci când apare această întrebare, ea are 100% de a face cu binele clientului, și nu cu dificultatea coach-ului de a acompania persoana, nici cu o formă de judecată cu privire la client sau la sine însuși, venită dintr-un loc de tipul ,,omul acesta nu ia procesul, nu e suficient de bun pentru coaching” sau ,,eu nu sunt suficient de abil să fac coaching cu această persoană”.
Este experiența mea, nu este o rețetă universală. M-aș bucura să descopăr la ce răspuns te-a adus pe tine experiența dobândită în practica de coaching, în ceea ce privește clienții coachable versus non-coachable.
Despre autor
Mioara ȘOLDAN
– MCC
Cu background de lingvist și master în psihologie clinică și diagnoză, Mioara Șoldan este în prezent ICF Master Certified Coach, mentor înregistrat în registrul ICF, coach supervisor și trainer în cadrul unor programe acreditate ICF. Susține, din aceste roluri, dezvoltarea aprofundată și creșterea continuă a specialiștilor în coaching.
Motivația continuă a Mioarei curge din credința că, prin creșterea nivelului de conștientizare la nivel individual, contribuim colectiv la evoluția umanității. Proiectele de coaching pe care le creează și implementează vizează cu precădere transformarea culturilor organizaționale și a dezvoltat, în cei 10 ani de activitate, proiecte cu companii de la foarte mici la foarte mari, organizații locale și internaționale, lucrând atât în procese de 1:1 cât și cu echipe.
”În mine locuiește un suflet de ONG-ist”, spune Mioara, care a fost Președintele ICF Romania în perioada aprilie 2021-martie 2022 și membru în Board-ul ICF România timp de 4 ani (2019-2023), contribuind cu loialitate la dezvoltarea profesia de coach, la educarea pieței din România în privința coaching-ului profesionist și la promovarea coaching-ului în comunități de business și organizații non guvernamentale.
Punctele de vedere și opiniile exprimate în articolele invitaților, prezentate pe acest blog, aparțin autorului și nu reflectă neapărat opiniile și punctele de vedere ale Federației Internaționale de Coaching (ICF). Publicarea unui articol aparținând unui invitat pe blogul ICF Romania nu echivalează cu aprobarea sau susținerea din partea ICF Romania a produselor sau serviciilor furnizate de autor.
Cei care doresc să afle mai multe despre autor sau să îl contacteze sunt invitați să o facă prin intermediul retelelor sociale, a paginilor personale sau profesionale din social media sau pe site-urile profesionale ale acestora.